Parašutisty Dukly čeká mistrovství Evropy v klasických disciplínách. Směšného vyřadilo zranění

V italské Ravenně zanedlouho odstartuje mistrovství Evropy v klasických parašutistických disciplínách (30. září – 8. října). Na přední umístění pomýšlí i prostějovská sestava z armádního klubu Dukla ve složení Jiří Gečnuk, Hynek Tábor, Oldřich Šorf, Jakub Pavlíček a Miloslav Kříž. Na šampionátu, který je zároveň i Světovým pohárem, se v juniorské kategorii představí také Oldřich Zbíral.

V nominaci se řešila ještě účast Petra Směšného, jehož bohužel vyřadily zdravotní komplikace. ,,Má problémy s bicepsem. Po konzultaci s fyzioterapeutem nám bylo doporučeno, abychom jeho nasazení neriskovali,“ objasnil trenér Libor Jiroušek.

O konkrétních cílech příliš hovořit nechtěl. ,,Uvidíme. Rozhodně se před mistrovstvím světa v příštím roce jedná o kvalitní prověrku výkonnosti. Třeba Kuba Pavlíček půjde v civilním týmu na takhle významné soutěži do akce poprvé,“ prozradil.

Tradičně se bude bojovat o sady v medailí v individuální přesnosti přistání, akrobacii, kombinaci a týmové přesnosti přistání a rovněž kombinaci.

Při absenci Ruska a Běloruska považuje Jiroušek za největší konkurenty družstva Francie, Německa a Itálie.

Užitečnou generálkou měl být pro prostějovské parašutisty v minulém týdnu závod Světového poháru v Locarnu. Kvůli nepřízni počasí se jej však nepovedlo odskákat. ,,Jde o specifické místo. Předpověď byla od počátku špatná. Nejprve moc pršelo, pak zase foukalo. Je to škoda, i vzhledem k dlouhému cestování. Vynechat jsme to nemohli, v horách se situace může rychle měnit. Teď se to nestalo. Tak už to někdy v našem sportu chodí,“ krčil rameny Jiroušek, bývalý mnohonásobný mistr světa.

Směr Itálie vyrazí dukláci v sobotu, první soutěžní seskoky jsou na programu v pondělí.

TEXT: ASC Dukla/Pavel Král

FOTO: ASC Dukla

Pokračujte ve čtení