Do olympiády v Tokiu zbývá přesně 366 dní

Přesně za 366 dní, protože následující rok je přestupný, zapálí v Tokiu olympijský oheň. Ten bude hořet po celou dobu konání od 24. července do 9. srpna 2020.

ČOV předpokládá, že maskot olympijských her v Tokiu 2020 by mohl přivítat kolem 120 českých sportovců, kteří by měli očekávat, že budou závodit v extrémně teplém počasí. V létě v Tokiu dosahují teploty tropických čtyřiceti stupňů.

Organizátoři už kvůli extrémnímu horku a vysoké vlhkosti vzduchu radši upravili časový program soutěží. Začátek maratonů posunuli na šestou hodinu ranní a chodecká padesátka odstartuje ještě o 30 minut dřív. Tokijská radnice zvažuje různé způsoby ochrany diváků (instalování rozprašovačů vodní mlhy, stany po cestě na sportoviště a klobouky zdarma).


I ČOV připravuje sportovce na úmorná vedra. V Tokiu budou mít k dispozici chladicí vesty a bazénky. S ohledem na počasí je navrhované i oblečení Alpine Pro – materiály, které perfektně odvádějí pot, jsou prodyšné a především komfortní. U sportovní obuvi bezešvé pletené provedení s ponožkovou nástavbou s promyšlenou koncepci hustoty vlákna na různých místech, díky čemuž zajistí skvělou prodyšnost, přilnavost a odvětrávání.


K dispozici stejně jako na olympijských hrách v brazilském Riu či jihokorejském Pchjongčchangu budou mít sportovci i speciální matrace na míru.

Z osmi nových sportovišť je hotova více než polovina, zbývajících 35 je buď renovovaných, nebo dočasných. Národní stadion, kde se vedle slavnostních ceremoniálů uskuteční i atletické soutěže a několik fotbalových zápasů, je dokončen z 90 procent. Otevřen by měl být v prosinci, původně plánovaná kapacita byla snížena z 80 na 68 tisíc.

Medaile budou vyrobeny z kovu ze starých mobilních telefonů, tabletů či digitálních kamer, stupně vítězů zase z plastových lahví. Recyklované materiály budou částečně využity také při tvorbě oblečení pro běžce s olympijskou pochodní.

V programu her je zařazeno rekordních 33 sportů a celkem 339 soutěží, přibyly oproti předchozím OH v Riu de Janeiro skateboarding, surfing, sportovní lezení, karate, baseball se softbalem a basketbal 3×3. Disciplín je o 33 víc, počet sportovců by však měl oproti Riu klesnout.

FOTO: Ivana Roháčková

Pokračujte ve čtení