Kdo se stane Atletem roku? V TOP 10 figuruje pět závodníků ASC Dukla

Pět zástupců Armádního centra Dukla se bude ucházet o prvenství v tradiční anketě o Atleta roku. Jméno vítěze vejde ve známost 2. listopadu na galavečeru v pražském hotelu Ambassador Zlatá Husa.

V TOP 10 po hlasování atletických funkcionářů, trenérů a novinářů figurují oštěpaři Jakub Vadlejch a Nikola Ogrodníková, překážkářka Nikoleta Jíchová a také dálkaři Radek Juška s Petrem Meindlschmidem, kteří do Dukly přestoupili k 1. říjnu letošního roku.

Pojďme si připomenout jejich největší úspěchy.

Jakub Vadlejch

Atletem roku se může stát počtvrté v řadě. Na mistrovství Evropy v Římě konečně dosáhl na své první velké zlato, když zvítězil pokusem ze šesté série. Na olympijských hrách pak za nádherný výkon 88,50 metru skončil na nepopulární čtvrté příčce, když ho od bronzové medaile dělily pouhé čtyři centimetry.

Nikola Ogrodníková

Na olympiádě v Paříži prožila snové finále. Ve třetí sérii poslala oštěp do vzdálenosti 63,68 metru, což jí v konečném účtování vyneslo nádherný bronz a jedinou atletickou medaili z pod pěti kruhů pro českou atletiku. Na evropském šampionátu skončila pátá.

Nikoleta Jíchová

Na ME v Římě zaběhla v semifinále čas 54,59, což byl nejen její nový osobní rekord, ale zároveň splněný limit pro start na olympijských hrách. Ve finále dlouhovlasá blondýna rovněž předvedla skvělý běh, nakonec z toho bylo 4. místo.

Radek Juška

Zazářil především v kvalifikaci na olympijských hrách, v níž skočil 815 centimetrů. Ve finále pak obsadil 10. příčku.

Petr Meindlschmid

V osmnácti letech zaznamenal průlomovou sezonu mezi dospělými. Vyšlo mu především mistrovství Evropy v Římě, kde posunul juniorský národní rekord na 803 centimetrů. Ve finále z toho bylo  nádherné 7. místo.

TEXT: Pavel Král

ILUSTRAČNÍ FOTO: CPA

Pokračujte ve čtení