Sportovci z Armádního sportovního centra Dukla absolvovali výcvik zaměřený na záchranu odloučených osob

Ve dnech 8. – 10. října 2024 proběhl ve VŠZ Valdek a VVP Jince intenzivní vojenský výcvik příslušníků ASC Dukla zaměřený na záchranu odloučených osob. 29 vrcholových sportovců absolvovalo specifický výcvik S.E.R.E. úrovně B pod vedením zkušených instruktorů AČR a za zabezpečení příslušníků 13. dělostřelecký pluk „Jaselský“.

Jak teoretická příprava, tak i praktické cvičení bylo specifikováno pro potřeby reprezentantů ASC Dukla, kteří slouží v uniformě jako činí vojáci z povolání. Snahou cvičení byla připravenost na možný Personnel Recovery Incident, který bezesporu takto exponovaným osobám při své reprezentaci v zahraničí může hrozit.

Připomenutím této hrozby byla i tragická událost v podobě teroristického útoku na olympijskou výpravu Izraele na OH v roce 1972.

Jedním z účastníků byl třiatřicetiletý atlet Pavel Maslák, trojnásobný halový mistr světa v běhu na 400 metrů, tři zlata vybojoval i na halových evropských šampionátech a nejcennější medaili v této disciplíně získal i na otevřeném evropském šampionátu. Ovšem další medaili již do své sbírky nepřidá. Svoji závodní kariéru ukončil, ale s Duklou spojen zůstane i nadále. Od 1. ledna nastupuje jako zaměstnanec do Skupiny zahraničních sportovních styků. „Chtěl jsem ještě rok závodit, ale naskytla se tato možnost, a tak jsem neváhal. Jsem velmi rád, že budu moci i nadále být členem této organizace,“ zdůraznil Maslák.

„Já jsem na podobných výcvicích byl již několikrát, většinou ve Vyškově. A vždy to bylo velice zajímavé a poučné. Rád tyto výcviky absolvuji, je to něco jiného a dá se říci, že i zpestření,“ dodal Maslák.

Na závěr akce absolvovali sportovci ASC Dukla besedu v kasárnách v Jincích s vojáky a místními obyvateli.

TEXT: Jaroslav Cícha

FOTO: CPA a MO

Pokračujte ve čtení