Vraštil se Šimánkem budou veslovat o olympijské medaile! Postup do finále si zajistili společně s Iry a Švýcary

Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem budou po třech letech opět bojovat o olympijské medaile. Na jezeře Vaires sur Marne poblíž Paříže si posádka lehkého dvojskifu doveslovala v semifinále pro třetí postupové místo.

Lepší než Češi byli jen favorizovaní Irové (olympijští vítězové) a Švýcaři (mistři Evropy). ,,Jsou opravdu někde jinde,“ přiznal po závodě Šimánek.

Dukláci si tak především hlídali lodě Belgie a Francie. Domácí veslaři je překvapili raketovým startem. ,,Čekali jsme, že vyrazí rychle, ale že budou takhle dlouho před námi, to tedy ne.“ Vraštil svého parťáka ještě doplnil. ,,Naštěstí nebyli zase tak ujetí. Snažili jsme se být co nejvíce trpěliví, abychom se je nesnažili zlomit moc brzy.“

Na mezičase pět set metrů před cílem se před Francouze posunuli, ale pořád neměli vyhráno. ,,Naštěstí nám nedošly síly. Oba jsme hrozně chtěli, až jsme to urvali. Byl to hrozně těžký závod. Ještě teď se z toho sbírám,“ poznamenal Šimánek. ,,Až v posledních stovce jsme viděli, že jim schází moment překvapení. Stejně jsem ale na Jirku ještě křikl, abychom finiš nevypustili,“ povídal jedenačtyřicetiletý Vraštil.

Oba mají na tribuně početné fankluby. ,,Mně speciálně tohle pomohlo. Jeli jsme i pro ně. Našel jsem v sobě sílu, o které jsem nevěděl. Patří jim velký dík, že sem dorazili,“ těšilo mladšího člena posádky.

Na Hrách v Tokiu skončili Češi čtvrtí, v pátek budou mít možnost dosavadní největší úspěch kariéry vylepšit. ,,Rozložení sil je dané. Ale každého může potkat špatný den. Italové také nejsou úplně nezničitelní, jsou tam i Řekové a Norové. Doufám, že to bude parádní závod,“ věří Vraštil.

Ve finále s největší pravděpodobností odpálí ostřeji. ,,Musíme jet na doraz, ale zároveň se uvolnit, abychom v průběhu trati měli pořád dost sil. Nesmí to být úplně bezhlavé. Nechceme, aby nám to ujelo,“ varuje Šimánek.

Třetí místo v semifinále jim bezpochyby určí krajní dráhu. Za nevýhodu to nepovažují. ,,Není to špatné. Když ujedou prostřední dráhy, můžete dostat vlnu. Nám by se to stát nemělo,“ je přesvědčen.

TEXT: ASC Dukla/Pavel Král

ILUSTRAČNÍ FOTO: olympijskytym.cz

Pokračujte ve čtení