Překážkářka Jíchová zažehnala svalové zranění, v sezoně chce cílit na olympijský limit

Byla v ní malá dušička. Nedávné svalové zranění vzbuzovalo v Nikoletě Jíchové jisté obavy, aby se při úvodním startu venkovní sezony v polském Chorzówě neobnovilo. Naštěstí se tak nestalo. První čtvrtku s překážkami zaběhla v kvalitním čase 55,67 vteřiny. ,,Oddechla jsem si. Šlo o zkoušku ohněm. Sval vydržel, což je zásadní,“ konstatovala s potěšením dlouhovlasá blondýna.

Před blížícím se mistrovství Evropy plánuje stihnout ještě dva závody. Stříbrný mítink World Athletics Continental Tour v Marseille (22. května) a Zlatou tretru v Ostravě (28. května). Odložilův memoriál (3. června) kvůli náročnému programu vynechá. ,,Moc mě to mrzí. Patří k mým nejoblíbenějším. Bohužel se uskuteční krátce před evropským šampionátem. Tam mě čeká rozběh už 9. června. Chci být odpočatá a připravená,“ odůvodnila absenci na tradiční akci.

Třiadvacetiletá atletka Dukly vloni zažila průlomový rok. Ať už z hlediska dosažených výsledků či několikerého stlačení osobního rekordu. Ten má v současnosti hodnotu 54,88. K olympijskému limitu schází pouze tři setiny. ,,Cílím na něj, šance jej pokořit určitě existuje. Sezona bude mít víc vrcholů. Vím, že jsme na správné cestě. Hlavně potřebuji zůstat zdravá,“ předesílá s pokorou.

Trable se svalem si přivodila na začátku května, kdy si tréninkově zaběhla v Edenu třístovku. ,,Stalo se to po drobné kolizi s překážkou. Nebylo to příjemné období. Přišly výpadky v tréninku, nevěděla jsem, co bude dál. Modlila jsem se, abych byla co nejdříve v pořádku.“

Před odjezdem do Polska se už cítila fit. ,,Moc jsem tam chtěla v sobotu závodit. Se zdravím to už vypadalo nadějně, tak jsem do toho šla. V Chorzówě je všechno na špičkové úrovni a je tam i rychlá dráha. Byl z toho poměrně kvalitní čas. Na trati jsem se cítila dobře, i když posledních sto metrů opravdu bolelo,“ netajila.

Nyní už vyhlíží středeční stříbrný mítink v Marseille, kde se sejde kvalitní konkurence. Zmínit lze například Maročanku Nouru Ennadi s osobním maximem 54,30. ,,Bude určitě největší soupeřkou. K tomu, abych prodala, co jsem natrénovala, možná ale ještě potřebuji trošku času. Musím se vyběhat. Zase si zvykám na klasický čtvrtkařský laktát. Přesto věřím, že můžu být rychlejší než v Chorzówě,“ poznamenala s optimismem.

TEXT: ASC Dukla/Pavel Král

FOTO: CPA

 

Pokračujte ve čtení