Dostál zhubl, cítí se silný a svěží. Na vodě je to znát, říká. Do sbírky by rád přidal 5. olympijskou medaili

Odlišnější metody, jiná koncepce tréninku. Hvězdný kajakář Josef Dostál se na prahu nové sezony cítí silný a svěží. Dokonce zhubl. V Paříži se v létě hodlá na kilometrové trati poprat o svou pátou olympijskou medaili.

Tradiční dvouměsíční kemp v Kalifornii o něco zkrátil. Nějaký čas se totiž připravoval se skupinou Victorie ve Španělsku. ,,Výsledek je ve finále podobný, jen to bylo pestřejší,“ upřesňuje pětinásobný mistr světa v rychlostní kanoistice.

Před třemi lety v Tokiu vybojoval s Radkem Šloufem olympijský bronz na deblu, nyní se mohl výhradně soustředit na sebe samého, protože v Paříži pojede pouze individuální závod. S trenérem Pavlem Davídkem, jenž před necelými dvěma roky vystřídal Dostálova dlouholetého kouče Karla Leštinu, se zaměřili i na detaily. ,,Nešlo jen o trénink samotný, ale i věci okolo. Hlavně stravu a regeneraci. Díky Dukle jsme měli na soustředění k dispozici nutriční terapeutku, která se o nás starala. Teď jsem o několik kil lehčí. Cítím se svěží, což je na vodě opravdu znát,“ pochvaluje si.

Možná i proto Dostál nijak netají, že by do bohaté sbírky rád přidal další cenný kov. ,,Snažím se držet na vrcholu jak je to jen možné. Kdyby se povedla pátá olympijská medaile, bylo by to úžasné. Stupně vítězů jsou vždy obrovský úspěch. Zlatá by samozřejmě byla nejlepší,“ usmívá se.

Účastnické místo pro OH vyjel na loňském světovém šampionátu v Duisburgu. Příjemným povzbuzením do zimního drilu bylo i 3. místo na Světovém poháru v dějišti letních Her. Ověřil si, že se stále může měřit s absolutní špičkou. ,,Obě akce zpětně hodnotím velmi dobře. I při mistrovství světa mě od medaile dělil kousek. V Paříži z toho byl bronz, nutno však vzít v potaz, že tam kompletní špička nestartovala,“ podotýká.

V březnu oslavil 31. narozeniny, což pro profesionála značí stále ideální sportovní věk. Soupeře může zaskočit nejen výkonností, ale i nižší váhou. ,,Tradičně lepší výkony podávám na konci sezony. Olympiáda do toho zapadne. Určitě budu jedním z těch, kterých by se měli bát.“

Olympijský kanál je nevyzpytatelný. Dostál si při generálce ověřil, že na podmínkách bude záležet opravdu hodně. ,,Je to obrovské jezero, stejně jako v Riu. Hodně tam fouká. Pravděpodobnost, že se počasí může pokazit, je větší než u jiných závodišť. To mě trochu mrzí, obecně to kazí olympijskou myšlenku. Přál bych si regulérní závod, pokud možno jen s mírným větrem, aby z toho extrémně lehčí soupeři netěžili. Chci jen férovku.“

První test absolvuje rychlostní kanoista Dukly příští víkend při nominačních závodech v Račicích. Na singlu pojede třístovku, pětistovku a kilometr. Poté se v květnu představí na Světovém poháru v Szegedu. ,,Tam bych měl potvrdit nominaci na olympijské hry. Pokud to dopadne dobře, zúčastním se ještě svěťáku v Poznani, kde se dá kvalifikovat na mistrovství světa v Uzbekistánu,“ přiblížil nejbližší plány.

TEXT: ASC Dukla/Pavel Král

FOTO: CPA a Kanoe.cz

Pokračujte ve čtení