Dukláci vyrazí na cyklistickou „olympiádu“ do Skotska. Půjde především o kvóty pro Hry v Paříži

Takovou cyklistickou sešlost asi nikdo nepamatuje. Ani na OH. Na nadcházejícím mistrovství světa v Glasgowě se totiž bude závodit v olympijských i neolympijských disciplínách. Od 3. srpna budou ve Skotsku během deseti dnů usilovat o duhové trikoty ve třinácti disciplínách.

V každé půjde několik sad medailí. Někde jsou vypsané juniorské kategorie a U23, jinde pouze elita. Jde o novinku, kterou si Mezinárodní cyklistická unie prosadila, že se vždy rok před olympiádou bude konat společný šampionát pro všechna odvětví kromě zimního cyklokrosu.

Česko vysílá na MS pět desítek reprezentantů. Mezi nimi bude mít na dráze a v terénu kvalitní zastoupení i Dukla. V závodech cross country na horských kolech se největší šance dávají Ondřeji Cinkovi, v kategorii do 23 let dobře závodí Jan Zatloukal, který se o víkendu právě při Cinkově absenci stal v Bedřichově mistrem republiky.

„Čeká nás obtížná trať v Glentress Forest, kde se ještě nezávodilo, ani tam nikdo z nás nebyl. Jen víme, že tam bude hodně kamení a skoků, takže budou hrozit defekty,“ varoval reprezentační trenér Viktor Zapletal a zdůraznil, že pro bikery je prvořadé sbírat body do světového žebříčku, z něhož se určují místa pro OH.

Jeho svěřenec bere situaci ohledně neznámé tratě sportovně. „Bude to stejné pro všechny. Máme asi dva nebo tři dny na to, abychom si to tam osahali. To bude muset,“ poznamenal Zatloukal.

Centrem dráhových disciplín bude glasgowský velodrom Sira Chrise Hoye. Vzhledem k popularitě dráhové cyklistiky na britských ostrovech se dá očekávat do posledního místa zaplněný velodrom a skvělá divácká kulisa. V bouřlivé atmosféře se budou snažit uspět převážně mladí dukláci, pro něž bude MS zásadní při zajištění olympijských kvót.

Mezi zkušené patří naopak Jarmila Machačová, která pojede bodovačku. U mužů jsou podle trenéra Milana Kadlece největšími trumfy Denis Rugovac a Jan Voneš, kteří by měli v madisonu kvótu pro Česko udržet.

„Opírat se budeme o Petru Ševčíkovou v omniu společně s Kateřinou Kohoutkovou v madisonu. Skvěle má boj o Paříž rozjetý sprinterka Veronika Jaborníková,“ zmínil dvojnásobnou stříbrnou medailistku z nedávného ME do 23 let v portugalské Anadii.

TEXT: ASC Dukla/lan

ILUSTRAČNÍ FOTO: ASC Dukla

 

Pokračujte ve čtení