Zemřel veslařský srdcař, olympijský medailista Karel Neffe

Ve věku 71 let ve čtvrtek zemřel olympijský medailista ve veslování z Mnichova 1972 Karel Neffe starší. Odchovanec ústeckého oddílu a reprezentant Dukly Praha od roku 1976 až do konce kariéry se olympijských her zúčastnil celkem třikrát. Kromě bronzového úspěchu na čtyřce s kormidelníkem v Mnichově skončil dvakrát těsně pod stupni vítězů. V Montrealu 1976 opět na čtyřce s kormidelníkem i o čtyři roky později v Moskvě na osmiveslici vybojoval čtvrtá místa.

Tehdejší Československo Neffe reprezentoval v letech 1971 až 1983 a jen jednou se během třinácti sezon neprobojoval do finálového závodu vrcholné akce. Na mistrovství světa či Evropy získal čtyři medaile. Na čtyřce s kormidelníkem skončil v roce 1973 třetí na ME v Moskvě a druhý o devět let později na MS v Luzernu. V letech 1977 a 1978 vybojoval světový bronz a stříbro na dvojce s kormidelníkem společně s Karlem Mejtou a Jiřím Ptákem.

Po ukončení aktivní závodní kariéry v roce 1984 se úspěšně věnoval trenérské práci. Jako reprezentační trenér dovedl několik posádek na medailové pozice na mistrovství světa. Velký „srdcař“ sledoval svůj milovaný sport až do posledních chvilek svého života!

FOTO: veslo.cz

Pokračujte ve čtení