David Svoboda jako už sedmý duklák zatančí ve Stardance

Devátý ročník StarDance čeká již sedmého reprezentanta ASC DUKLA, tentokrát olympijského vítěze v moderním pětiboji Davida Svobodu.

„Mám oproti ostatním velmi dobré výchozí postavení. Neumím vůbec nic, jsem úplný začátečník a tanec vůbec nesouvisí s ničím, co jsem kdy dělal. Já mohu jen překvapit,“ směje se Svoboda.

Večery plné elegance, noblesy a tance se po roční pauze na obrazovky ČT1 vrátí od soboty 13. října vždy ve 20.00 hodin. Natáčení StarDance se po letech vrátí na pražské Výstaviště. Rozšířený Křižíkův pavilon B bude celý využit pouze pro potřeby natáčení a zázemí bude vybudováno ve vedlejším pavilonu.

Soutěž StarDance se letos tematickým večerem připojí k oslavám stého výročí vzniku republiky. Novinkou bude večer nazvaný Cesta kolem světa, ve kterém účinkující zatančí na melodie z Turecka, Indie nebo Japonska. Poprvé se bude tančit polka. Jeden večer Moondance Orchestra zastoupí vokální skupina Skety a změny se dotknou i hlasování – o tom, kdo postoupí do finále, totiž poprvé rozhodnou pouze diváci.

Dalším českým specifikem je pak charitativní večer, během kterého už potřetí StarDance propojí s Centrem Paraple. Tento speciální díl bude věnovaný podpoře lidí, kteří se po poranění míchy ocitli na vozíku, Česká televize ho odvysílá 24. listopadu. V tomto kole nikdo z účastníků nevypadne a výběr skladeb k tanci připadne hendikepovaným tanečníkům z Centra Paraple.

 

Změna nastává i ve složení poroty – trojici Tatiana Drexler, Zdeněk Chlopčík a Radek Balaš doplní Václav Kuneš.

Letos se o titul královny nebo krále tanečního parketu utká deset párů, deset známých osobností spolu s tanečními profesionály. Soupeřky a soupeři v tanci našemu olympijskému vítězi v moderním pětiboji Davidu Svobodovi budou herečky Pavla Tomicová, Daniela Šinkorová a Veronika Arichteva, zpěvačka Monika Bagárová a moderátorka Událostí Daniela Písařovicová, zpěvák Adam Mišík, moderátor Dalibor Gondík a herec Jiří Dvořák. Desítku soutěžících měl doplnit herec Václav Kopta, který ale ze zdravotních důvodů StarDance opouští.

Sportovci ASC DUKLA na parket

Pořad StarDance se ve vysílání ČT objevil poprvé už před dvanácti lety. V prvním ročníku 2006 tančil trojnásobný mistr světa, bronzový z OH desetibojař Tomáš Dvořák s tanečnicí Kamilou Tománkovou a skončil třetí.

V roce 2007 soutěž vyhrál akrobatický lyžař, olympijský vítěz v akrobatických skocích na lyžích Aleš Valenta s tanečnicí Ivou Langerovou. Tančila i dvojnásobná olympijská vítězka, vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová s tanečníkem Michalem Němečkem, která vypadla v prvním kole. V roce 2012 StarDance vyhrála Kateřina Baďurová Janků s tanečníkem Janem Onderem. V roce 2013 skončil na třetím místě stříbrný z OH, mistr světa diskař Imrich Bugár s tanečnicí Jitkou Šorfovou.

V posledním ročníku StarDance 2016 se poraženým finalistou stal alpský lyžař , pátý v obřím slalomu na Zimních olympijských hrách 2014 Ondřej Bank s tanečnicí Evou Krejčířovou (Bankova původní tanečnice Kamila Tománková v průběhu soutěže ze zdravotních důvodů odstoupila). K duklákům bychom mohli počítat i bývalého fotbalistu Ladislava Vízka, který většinu své kariéry strávil v Dukle Praha v letech 1975 – 1985. Za Duklu odehrál 321 zápasů. V roce 2016 se zúčastnil taneční soutěže StarDance, kde tančil s Evou Krejčířovou.

Zúčastnit se a pobavit sebe i diváky

Davide, tvoje partnerka je vítězkou předchozí řady StarDance. Nebojíš se, že bude chtít opět zvítězit?
Bál jsem se, ale už jsem jí to rozmluvil.

Jaké jsou tvoje ambice?
Zúčastnit se, pobavit sebe i diváky a udělat sobě a sportu svým způsobem vtipnou reklamu.

Jak moc je tanec a trénování náročné?
Společenský tanec je náročný podle toho, kolik se na to zrovna dívá lidí. Očekávám, že to bude náročné, ale hlavně zábavné.

Co kostýmy a boty na podpatku?
Boty na standard zvládám dobře, ale boty na latinu mi rozedřely achilovku. Musím si je nechat upravit. Podpatek také zvládám, mám totiž celkem nízký. Kostýmy, které budu mít na sobě jsem ještě neviděl, ale snad to bude přijatelné a decentní.

Davide, neuvažoval si, že bys za sebe poslal svého bratra Tomáše, jednovaječné dvojče?
Uvažoval, a dokonce jsem na toto téma měl s bratrem kratší rozhovor, který trval asi třicet vteřin. Řekl mi, že jsem odvážný, protože jdu s naší kůží na trh. Každopádně říkal, že by do toho nešel, ale bude mi fandit. Když mě ale bude něco bolet, možná ho přemluvím.

Co by mohla být tvoje silná stránka?
Mám oproti ostatním velmi dobré výchozí postavení. Neumím vůbec nic, jsem úplný začátečník a tanec vůbec nesouvisí s ničím, co jsem kdy dělal. Já mohu jen překvapit.

Foto: Ivana Roháčková

 

Pokračujte ve čtení