Trofej Kontinentálního poháru tvoří 116 štafetových kolíků

Čtyřlístek českých atletů bude reprezentovat Evropu na zářijovém Kontinentálním poháru v Ostravě. Oštěpařka ASC DUKLA Nikola Ogrodníková si svou účast zajistila díky stříbrné medaili z ME.
Dukláci koulař Tomáš Staněk a oštěpař Jakub Vadlejch obdrželi divoké karty s nimi i mílařka Simona Vrzalová. Kontinentální pohár svede výběry Evropy, Ameriky, Afriky a společný tým Asie a Oceánie. Uskuteční se 8. a 9. září v Ostravě.

Všichni čeští reprezentanti se na Kontinentální pohár těší. „Jsem ráda, že půjde o jiný typ soutěže, než na jaký jsme zvyklé. Těším se, že s Christin Hussongovou vytvoříme skvělou dvojici pro Evropu a věřím, že předvedu kvalitní výkon,“ říká Ogrodníková, jež si zazávodí bok po boku se svou berlínskou přemožitelkou.

„Jde o závod konaný jednou za čtyři roky, a navíc na domácí půdě. Budu se chtít předvést, zejména poté, co jsem se nemohl na Evropu připravit tak, jak jsem chtěl. S Thomasem Röhlerem si určitě v jednom týmu budeme pomáhat navzájem,“ doplňuje Jakub Vadlejch.

A jak vypadá trofej?

Vítězný tým Kontinentálního pohárubude oceněn trofejí. Zároveň poprvé v historii této soutěže si každý člen vítězného týmu odnáší svou vlastní „trofej“, která je však součástí jedinečného celku. Originální trofej symbolizuje týmovost, pospolitost a soudržnost mezi národy a kontinenty.

Trofej tvoří 116 křišťálových štafetových kolíků a společně tvoří celek – jedinou trofej – ve tvaru stadionu/atletického oválu o průměru cca 80 centimetrů. Kolíky jsou zapuštěny do kovového podstavce ve třech řadách. Střed trofeje je tvořen kombinací menších prvků z mačkaného skla v barvách kontinentů Evropy, Ameriky, Asie-Oceánie a Afriky, ve které vidíme pospolitost mezi národy.

Středová část po předání skleněných „štafetových kolíků“ členům vítězného týmu zůstává vítězné kontinentální federaci. Každý štafetový kolík je originálem – má originální brus i podbarvení, každý atlet či atletka z vítězného týmu si tak odveze z Ostravy jedinečný, ručně vyrobený artefakt s vlastním dekorem – jako symbol úspěšné týmové práce.

Autory trofeje jsou Jaroslav Koléšek a Josef Divín. „Trofej se skládá ze tří částí tvořících jeden celek – 116 křišťálových tyčí, oválu pro vítěznou kontinentální federaci a kovového podstavce. Český křišťál symbolizuje čistotu, křehkost a výjimečnost. Skleněné tyče jsou hutně tvarované na sklářské píšťale. Středovou plochu tvoří kovová platforma s vygravírovaným nápisem identifikace akce a 116 skleněných kousků. Kovový podstavec je z nerez oceli. „Tato volba vychází z prostřední typického pro ostravský region a jeho historii. Oválným a technicistním tvarem může připomínat arénu,“ popisuje Jaroslav Koléšek.


„Těším se. Doufám, že si tam spravím chuť po tom čtvrtém místě. V Ostravě se mi háže dobře. Už při červnové Tretře jsem tam házel daleko. Tak snad to, co se mi nepovedlo trefit v Berlíně, mi vyjde tady,“ přál si Staněk s tím, že by rád dopomohl týmu Evropy k zisku originální trofeje.

„Tahle trofej je opravdu moc pěkná. Ze začátku jsem ale nepochopil úplně význam,“ líčil se smíchem. „Pak mi objasnili, že každý dostane kolík, který je díky svému jedinečnému dekoru originálem. Vystavil bych si ho vedle trofeje ze Zlaté tretry,“ plánoval Staněk, kterého ještě před Kontinentálním pohárem čeká další důležitý závod. Na konci srpna se představí ve finále Diamantové ligy v Curychu.

FOTO: Ivana Roháčková

Pokračujte ve čtení