Sportovci Dukly byli oceněni za medaile z letních šampionátů

Tato setkání jsou pro obě strany vždy velikým svátkem. Zvlášť když k nim dojde poprvé. To platí pro novou náměstkyni ministra obrany Kateřinu Suchoňovou, která zastoupila ministra obrany Lubomíra Metnara. Ve čtvrtek dopoledne v pražském hotelu DAP ocenila nejlepší sportovce a jejich trenéry Armádního sportovního centra Dukla z letních disciplín.

„Letos si připomínáme 70 let od vzniku Armádního sportovního centra Dukla. Klubu, který bezpochyby můžeme označit za nejlepší v československé i české historii. A nejde jen o počty medailí – jen z olympiády přivezli armádní sportovci 99 medailí, z toho 32 zlatých – ale také o množství talentových sportovců, z nichž se řada stala legendami, a to nejen českého sportu,“ prohlásila v proslovu náměstkyně ministra obrany Kateřina Suchoňová.

Je příznačné, že v roce svého jubilea získal armádní sportovní klub v letní sezoně již 107 medailí, a z toho téměř polovinu zlatých, což je nejvyšší počet v jeho historii. K tomu je třeba připočítat čtyři celková vítězství ve Světovém poháru a dalších osm medailí ze zimní sezony, z toho dvě zlaté a jeden bronz z olympiády v Pchjongčchangu, a čtyři nové české rekordy seniorské a dva juniorské. A to sportovní rok ještě úplně neskončil.

„Přestože je vždycky obtížné vyzdvihnout něčí výkony, zmínila bych speciálně parašutisty Dukly Prostějov. Zisk takzvaného zlatého triplu – tedy vítězství na mistrovství světa armádním, civilním a celkově ve Světovém poháru – je opravdu mimořádný,“ zdůraznila. „Stejně tak letošních patnáct medailí z mistrovství světa a Evropy, s nimiž se může pochlubit vodní slalomářka Martina Satková. Ale úžasní jste byli všichni ostatní, kteří jste letos vystoupili na stupně vítězů.“

Před předáním pamětních listů náměstkyně ministra obrany neopomněla zmínit ty, kteří stojí někdy trochu v pozadí. „Bez špičkových trenérů se dneska neobejde žádný vrcholový sportovec, a těmi se může Dukla pyšnit. I jim patří mé poděkování,“ dodala Kateřina Suchoňová.

V závěru bylo oceněno jedenáct reprezentantů Armády ČR a ASC Dukla plukovníkem Lubomírem Přívětivým za reprezentaci AČR na světových armádních hrách a mistrovství světa Mezinárodní rady vojenského sportu, vyznamenáním bronzové, stříbrné a zlaté hvězdy CISM.

FOTO: Ivana Roháčková

Pokračujte ve čtení