Slavná historie Dukly. Jubilantů se sešlo 55

Taková sešlost je k vidění vždycky jednou za rok. Armádní sportovní centrum Dukla nezapomíná na své bývalé reprezentanty. Vždy koncem roku pozve slavné sportovce, kteří dovrší šedesát a více let a kteří oslavili kulaté nebo půlkulaté jubileum.

V úterý 4. prosince se jich v pražském hotelu DAP sešlo pětapadesát. Mezi nimi bylo i šest olympijských medailistů – házenkář Ladislav Beneš, veslaři Pavel Hofmann a Karel Neffe, hokejisté Milan Chalupa a Ladislav Šmíd a držitel zlata z OH 1968 ve střelbě Jan Kůrka.

Pro ocenění si přišli také cyklisté Michal Klasa, Rudolf Labus a František Jursa, házenkáři Ladislav Salivar, Zdeněk Rada a Josef Trojan, šermíř Fridrich Földes, fotbalista Ján Geleta, gymnasta Jindřich Mikulec, atleti Jiří Kynos a Jan Liška, skokani na lyžích Jaroslav Balcar a Leoš Škoda.

Nejstarším jubilantem byl pětadevadesátiletý sportovní střelec František Maxa, který startoval na OH 1952 a 1956. Všechny někdejší hvězdy vyjmenovat nelze, ale všem patří dík za skvělou reprezentaci.

„Vážení a milí jubilanti, nedávno jsme oslavili 70. výročí založení armádnímu sportu. Na setkání s jubilanty se vždycky těšíme. Přejeme vám hodně zdraví a optimismu do dalších let,“ pronesl ředitel ASC Dukla Jaroslav Priščák.

V předávání cen se s ním mimo jiné střídala náměstkyně ministra obrany Eva Burešová, Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů, a profesor Jan Pirk, který sám převzal ocenění i jako sportovec.

Se sportovní kariérou se v rámci slavnostního odpoledne rozloučili donedávna úspěšní dukláci. Bronzový olympijský medailista ve střelbě Miloslav Januš, kanoista na divoké vodě Ondřej Karlovský, veslař Ondřej Vetešník a bobista Jan Stokláska.

FOTO: Iva Roháčková

Pokračujte ve čtení