Řídítka jsou minulostí. Olga Roučková jede dobít Dakar za volantem

Olga Roučková a celý její tým dorazil do dějiště dobrodružství Dakaru. Řídítka jsou minulostí a Ollie chce dobít Dakar podruhé, ale tentokráte za volantem Mavericka XRS. „Během celé cesty budeme dělat živé vstupy, budeme vás vtahovat do závodního děje po celou dobu závodění. Dakar 2019 je tu,“ vzkazuje všem svým příznivcům. Kompletní technika včetně bivaku na ně čekala v místě startu nejtěžšího závodu světa.

Za volantem: Olga Roučková
Navigátor: Daniel Zelenka
Startovní číslo: 435
Model: Can Am Maverick XRS
Kategorie: SidexSide
Tým: Moto racing group

Přestože čtyřkolka i buggyna mají čtyři kola, rozdílů mezi stroji je dost. „Hlavně má SxS (side by side) klec, takže se cítím bezpečněji. Navíc se mnou pojede druhý člověk, navigátor. Nebudu muset vše řešit sama. Určitě to ale bude těžší, protože nájezdové manévry a ostatní bude úplně jinde než na čtyřkolce,“ podotkla čtyřiatřicetiletá závodnice Dukly Praha Roučková.

Rallye Dakar 2019

Ročník 41. Rallye Dakar se jako již tradičně jede v lednu, a to v termínu od neděle 6. ledna do čtvrtka 17. ledna 2019. Závod se tentokrát bude konat výhradně v Peru, kde na závodníky čeká na 5000 kilometrů, které budou rozděleny do 10 etap. Trasa potěší hlavně tradiční fanoušky Dakaru, 70 % trasy se bude závodit v písku. Start a cíl bude v peruánské metropoli Lima.

„Pojede se jen v jedné zemi, je pro mnohé možná překvapivé. Má to ale mnoho předností. Peru je jednou z nejvýjimečnějších zemí, která může soutěž hostit. Je zde nádherná poušť, výborná kuchyně, což je také důležité, a v neposlední řadě je zde i ideální podnebí,“ říká ředitel závodní sekce Rallye Dakar Xavier Gavory.

Deset etap je podle něj ideální. „Sedmdesát procent tratě tvoří písek. Vrátíme se na jih Peru, kde se jelo v letech 2012 a 2013. Dostaneme se na zcela nové úseky na sever od Limy. Půjde o africký Dakar pořádaný v Jižní Americe,“ řekl Gavory s připomínkou toho, že slavná soutěž vznikla v Africe a na jiný kontinent se přesunula v roce 2009.

Zástupci pořadatele potvrdili, že plánují úpravu pravidel, která bude nově závodníkům v kategorii osobních aut a kamionů při splnění některých podmínek dovolovat po odstoupení vrátit se ve druhém týdnu zpět do závodu. „Budou ale mít oddělenou klasifikaci,“ upozornil.

Pokračujte ve čtení