Nejlepším parašutistou roku 2018 se stal Jiří Gečnuk. Králem letců je akrobat Šonka

Martin Šonka byl vyhlášen nejlepším českým leteckým sportovcem za rok 2018. Vítěz prestižního seriálu Red Bull Air Race a mistr Evropy v letecké akrobacii byl jasným favoritem ankety, kterou vyhrál podruhé. Pomyslnou korunu nejlepšího českého letce převzal na slavnostním galavečeru v Praze od rogalisty Petra Beneše.

„Leteckým sportovcem roku jsem teprve podruhé, naposledy to bylo předloni, tedy za rok 2016. Ocenění si vážím a smekám před ostatními sportovci – fantastičtí jsou parašutisté, několikanásobní mistři světa z Dukly Prostějov v čele s letošním absolutním mistrem světa Jiřím Gečnukem, o kterých se bohužel tak často jako o tom mém sportu nepíše,“ řekl Šonka, král českých letců.

Nejlepším českým parašutistou loňského roku se stal Jiří Gečnuk a družstvo mistrů světa Dukly Prostějov obsadilo 3. místo.

Parašutisté DUKLY Prostějov jako zástupci Armády České republiky, tak státní reprezentace, dokázali zvítězit na obou mistrovstvích světa 2018 (armádní CISM a civilní FAI) v absolutním hodnocení a to jak v družstvech, tak jednotlivcích a přidat další medaile včetně titulů mistrů světa.

Nejprve se v konkurenci zástupců 45 armád světa na 42. armádním mistrovství světa v maďarském Szolnoku prosadilo družstvo ve složení – Libor Jiroušek, Jakub Pavlíček, Petr Směšný, Oldřich Šorf spolu s Miloslavem Křížem a Bonifácem Hájkem a vybojovalo hlavní titul armádních mistrů světa v absolutním hodnocení.

Další dva tituly armádních mistrů světa doplnili v individuálních disciplínách Oldřich Šorf v celkovém kombinačním hodnocení a Libor Jiroušek v akrobacii za volného pádu. Oldřich Šorf přidal ke svému titulu ještě bronzovou medaili v přesnosti přistání jednotlivců.

Na následném 35. mistrovství světa FAI seniorů a 9. MS FAI juniorů v bulharském Erdenu se v konkurenci zástupců 36 států světa opět prosadilo tentokrát obměněné družstvo ve složení Libor Jiroušek, Oldřich Šorf, Miloslav Kříž, Jiří Gečnuk a Hynek Tábor a vybojovalo nejen titul mistrů světa v absolutním hodnocení, ale i v přesnosti přistání. Nejstarší, ale i nejzkušenější příslušník DUKLY Jiří Gečnuk se stal absolutním mistrem světa a k tomuto titulu přidal stříbro v přesnosti přistání a dosáhl tak na 28 a 29 individuální medaili z ME a MS ve své sportovní kariéře.

O výsledcích tradiční ankety rozhodla komise organizací spravujících letecké sporty v České republice – tedy Aeroklubu ČR, Letecké amatérské asociace ČR a Klubu leteckých modelářů Svazu modelářů ČR.

Vyhlášení nejlepších leteckých sportovců 2018
Nejlepší letecký sportovec: Martin Šonka
Paragliding: Ivana Baláková
Parašutismus: Jiří Gečnuk
Závěsné létání: Petr Beneš
Bezmotorové létání: Jaroslav Tomaňa
Balónové létání: Jan Suchý
Letecké modelářství: Jaroslav Vostřel ml
Motorový paragliding: Luboš Halama
Letecká akrobacie: Martin Šonka
Ultralehké létání: Jiří Krajča
Všeobecné letectví: Petr Jonáš a Marek Velá


FOTO: Ivana Roháčková

Pokračujte ve čtení