Pětibojař Jan Kuf skončil na MS těsně pod stupni vítězů

V poslední soutěži světového šampionátu v Mexiku bojoval moderní pětibojař Jan Kuf o svoji druhou medaili, v individuálním závodě obsadil čtvrtou příčku.

Po skvěle zvládnutém šermu šel Kuf po prvním dni do dalších disciplín z prvního místa s rozvahou. „Plavání zvládl výborně a hlavně kontrolovaně. Nechtěl nic přehnat a zároveň potřeboval udržet kontakt s medailí, což se mu povedlo na jedničku,“ zhodnotil reprezentační trenér Jakub Kučera.

Po vylosování koně pro parkur optimismus v českých řadách vydržel. „Byl to kůň, kterého jsme znali ze štafety, ale bohužel se tentokrát choval jinak. Zřejmě kvůli podmáčenému parkuru a velkých korytech v obrátkách kůň reagoval jinak než ve štafetě, na kluzkém podkladě si nevěřil a Honza ztratil v parkuru přes půl minuty,“ popsal Kučera.

Pětibojař Jan Kuf

To byl v boji o medaili problém. „Bylo jasné, že v kombinované části musí zastřílet bezchybně, aby mohl na stupně vítězů. Přestože zastřílel nadprůměrně, na druhé a třetí položce ztratil, a protože jeho soupeři stříleli také velmi dobře, na medaili to nestačilo,“ líčil reprezentační šéftrenér.

Jan Kuf byl pochopitelně v cíli hodně zklamaný. „Být čtvrtý na světě je samozřejmě krásné, ale teď mě to hodně mrzí, medaile byla blízko. Vyvíjelo se to hezky, ale doufal jsem, že to dopadne líp,“ popsal pětibojař krátce po skončení závodu.

„Jsem ale spokojený s tím, jak jsem tady závodil. Vzhledem k celé téhle sezoně jsem rozhodně nečekal, že přivezu stříbro ze štafety a čtvrté místo z individuálního závodu. Potvrdil jsem si, že na to mám, že to může medailově vyjít zase příště, třeba za dva roky na olympiádě v Tokiu. To je jasně daný hlavní cíl, to, co je teď mezi olympiádami, je navíc,“ dodal Kuf.

Stříbro ze štafety, čtvrté místo Jana Kufa v závodě mužů a pátá pozice smíšené štafety jsou skvělé výsledky pětibojařů z Dukly Praha.

Foto: Filip Komorous

Pokračujte ve čtení