Legendy liberecké Dukly byly oceněny pamětní medailí

První letošní mistrovské utkání Dukly na domácí palubovce, 1. října 2018, se neslo ve znamení významného výročí založení armádního vrcholového sportu Dukla, a to přesně před 70 lety. Pozvaným pětadvaceti volejbalovým legendám a osobnostem Dukly Liberec předal, za přítomnosti náměstkyně ministra obrany Kateřiny Suchoňové, ředitel ASC Dukla plukovník Jaroslav Priščák pamětní medaile k 70. výročí vzniku ATK – ÚDA – DUKLA.

Padesátka významných hostů ze všech sportovních odvětví Dukly, kteří proslavili naši zem, bylo pozváno na extraligové utkání. Liberečtí diváci si kromě shlédnutí extraligového zápasu Dukly proti Zlínu mohli prohlédnout výstavu fotografií z historie Dukly a vyfotit se s přítomnými celebritami.

Ředitele VK Dukla Liberec Pavla Šimoníčka jsme se zeptali:

Jak to bylo s historií volejbalu v armádním sportu? 

Klub byl založen v roce 1948. V Praze byli soustředěni nejlepší armádní volejbalisté do nově zřízeného samostatného klubu – vznikl ATK (Armádní tělovýchovný klub). V průběhu dalších let prošel klub řadou reorganizací a změn. Také název klubu se několikrát změnil – od zmíněného ATK před ÚDA (Ústřední dům armády) k dnešnímu názvu DUKLA, který má úzký vztah k historii ČSA. Armádní vrcholoví volejbalisté rovněž měnili několikrát působiště.

Od založení do roku 1957 to byla Praha, v období 1957–1966 Kolín, v souvislosti s přechodem 1. volejbalové ligy do hal v letech 1966–1969 Jihlava a konečně od roku 1969 zdomácněli nejlepší armádní volejbalisté v Liberci. Mezi jednotlivými místy existuje přímá návaznost, protože jádro družstva vždy přecházelo na nové působiště.

A jaké úspěchy dosáhli volejbalisté? 

Za 70 let historie získal 18 titulů národního mistra, 11 titulů v Českém poháru mužů a v roce 1975 se stali vítězi PMEZ. Hodně hráčů byla i členy reprezentačních týmů. Stříbrnými olympijskými medailisty v Tokiu 1964 se stali Karel Paulus a Václav Šmídl, bronzovými z Mexico City 1968 Josef Smolka st. a Václav Šmídl. Mistry světa v Paříži 1956 Josef Brož, Josef Tesař, Ladislav Synovec, Karel Paulus a Jaroslav Fučík. V Praze 1966 Josef Smolka st a Václav Šmídl.

 

 

VK Dukla Liberec – Fatra Zlín 3:0 (25:21, 25:18, 25:19)

Dukla v nově zrekonstruované hale nastoupila v silném složení s novými akvizicemi z Polska (Mateusz Biernat a Bartosz Pietruczuk) a od úvodních míčů naznačovala, že bude chtít v letošní sezóně diváky volejbalem co nejvíce bavit. Nádherné výměny s přesným zakončením se musely líbit i divákům u televizních obrazovek. Nakonec Dukla potvrdila roly favorita a za 75 minut zvítězila nad Fatrou 3:0 a připsala si plný počet bodů do tabulky volejbalové extraligy mužů.

„Myslím, že se všichni hráči i diváci těšili na to dnešní utkání. Získali jsme ho za tři body celkem s přehledem a jsem rád, že se to dnešní utkání celé vyvíjelo v náš prospěch,“ zhodnotil utkání trenér libereckých hráčů Michal Nekola.

FOTO: Iva Roháčková

Pokračujte ve čtení