Když Rak vezme místo pádla tužku

Tomáš Rak, bronzový kanoista z letošního mistrovství Evropy v Troji vystavuje své obrazy, jak jinak než na vodě v pražském Kayak Beach Baru. Jeho záliba jde s vodním slalomem dohromady. „Tréninky mám dvakrát denně, ale na malování si chvilku najdu. Perfektně si tím vyčistím hlavu,“ vypráví závodník pražské Dukly.

Jeho sbírka stojí za pozornost. Rak totiž před časem zjistil, že dokáže zaujmout širší veřejnost. A tak se domluvil s kamarádem (kajakářem) Vavřincem Hradilkem, jenž mu u sebe v pražském Kayak Beach Baru zařídil speciální výstavu. Maluje nejen na plátno ale i na trička nebo čepice.

„Na Náplavce se mi líbí a myslím, že atmosféra baru se k mým obrazům hodí. Rád ztvárňuji ženská těla, zvířata, přírodu obecně, vlny nebo hory. Proto jsem jako název výstavy zvolil Krásy přírody očima Tomáše Raka,“ vypráví kanoista.

Rodiče měli k výtvarnému umění blízko. „Často se stávalo, že jsme si s bratrem místo hraček vzali tužky a kreslili. Naši jen dbali na to, aby nás malování bavilo. A to se povedlo. Trvá to dodnes,“ říká. „Když mě něco zaujme, vyfotím si to nebo uložím do hlavy. Když dostanu objednávku, nemaluji přesně podle fotky. Vymýšlím svůj pohled a s tématem si pohraju.“

Slavnostní vernisáž proběhla v pátek 23. listopadu, výstava potrvá až do 15. prosince.

FOTO: Ivana Roháčková

Pokračujte ve čtení