Kanoistické MS: Dostál viděl zlaté ryby, Fuksa veze stříbro a bronz

V dopoledním semifinále ho vítězství naštvalo, protože mu pro finále přisoudilo méně výhodnou dráhu. Odpoledne už triumf slavil nadšeným řevem. Kajakář Josef Dostál v portugalském Montemor-o-Velho obhájil světové zlato na neolympijské trati 500 metrů.

Co bylo to znamení?  „Velké ryby. Vždycky, když vidím ryby, tak to dobře dopadne. Už při olympiádě v Londýně jsem viděl obrovské kapry a byli jsme se čtyřkajakem třetí. Na každém velkém závodě, který se mi povedl, jsem viděl ryby, říkal mistr světa na 500 m Pepa Dostál.


Martin Fuksa získal v úvodním dni mistrovství světa bronz na pětistovce, na trati přitom prohrál poprvé v sezoně. Obhájce titulu porazili ve finále jeho dva největší rivalové, zvítězil Brazilec Isaquias Dos Santos, stříbro vybojoval Němec Sebastian Brendel.

Martin Fuksa uznal, že na něj před závodem dolehl tlak pramenící z jeho letošní dosavadní neporazitelnosti. „Byl jsem hodně nervózní. Ale byla to taková jiná nervozita. Je to docela těžké, musím upřímně říct,“ svěřil se.

V jízdě udělal několik technických chyb, ale i z bronzu měl radost. „Pro mě to rozhodně neúspěch není, bronzová medaile je super,“ poznamenal majitel sedmi cenných kovů z mistrovství světa.


V pátek cinkalo stříbro a bronz

Kanoista Martin Fuksa a kajakář Pepa Dostál v pátek získali na mistrovství světa v Portugalsku další dvě medaile, čímž rozšířili bilanci české výpravy na čtyři cenné kovy. Fuksa obhájil stříbro v závodu na 1000 metrů, Dostál na stejné trati zopakoval loňský bronz z Račic.


Skvělá finálová umístění vybojovali také deblkanoisté Filip Dvořák a Tomáš Janda, kteří obsadili ve finále sedmé místo na kilometru. Kajakářka Anna Adamová Kožíšková dojela na stejné trati devátá.

Jakub Špicar a Daniel Havel, kteří v dopoledním semifinále na postup do bojů o medaile nedosáhli, skončili v kategorii deblkajaků na kilometru třetí ve finále B.


Čtyřkajak skončil na pětistovce až osmý

Český čtyřkajak na olympijské trati 500 metrů obsadil na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Portugalsku až osmé místo. Nově složená čtveřice Jakub Zavřel, Radek Šlouf, Josef Dostál a Jan Štěrba ve své první společné sezoně sice v sobotu vyhrála semifinálovou jízdu, ale ve finále zaspala na startu a k obhajobě bronzu měla daleko.

„Tohle nebyla dobrá jízda, nemůžeme být spokojení. Po startu se mi zdálo, že loď nesedí rovně jako vždycky, ale že se kýve ze strany na stranu. Já jsem se pak nemohl dostat do tempa, na které jsme zvyklí. To se také promítlo na výsledku,“ popisoval Zavřel.

Dvojnásobný medailista z tohoto MS Dostál se přitom na rozdíl od sobotního semifinále cítil plný sil. „Ráno jsem se vzbudil nabitý silou, byl jsem připravený, nechal jsem tam všechno, motivace i síla byla. Tohle byla naše nejhorší jízda, co se týká i tréninků, takhle špatně jsme asi nejeli nikdy. Mrzí mě to. Těšil jsem se. Myslel jsem si, že budeme bojovat o zlato, na což jsme nakonec neměli,“ doplnil.Foto: Ivana Roháčková

Pokračujte ve čtení