Jan Kuf je počtvrté Pětibojařem roku

Čtvrtá příčka na mistrovství světa a lví podíl na výrazných úspěších českých štafet. Jan Kuf může být s letošní sezónou spokojený. Anketu o nejúspěšnějšího moderního pětibojaře roku ovládl už počtvrté v kariéře.

„Je to příjemné. Krásná tečka za celým rokem,“ řekl bezprostředně po vyhlášení novopečený král českého pětiboje. Kuf celou sezónu podřídil úspěchu na mistrovství světa, přesto se dokázal blýsknout a Světovém poháru v bulharské Sofii, kde s Eliškou Přibylovou vybojoval historický triumf ve smíšené štafetě.

Ocenění za mimořádné úspěchy si na pódiu kongresového sálu pražského hotelu DAP převzali také juniorští mistři světa ve štafetě Martin Vlach a Marek Grycz, juniorské štafetové vicemistryně Evropy Karolína Křenková s Arankou Chalupníkovou, či mladé pětibojařské naděje excelující v kategoriích do sedmnácti a devatenácti let Barbora Hartmanová, Veronika Novotná, Matěj Pajtl a Matěj Lukeš.Pohled do bohaté historie.

Celý galavečer se nesl v duchu oslav 100 let českého a československého sportu a mimořádně bohaté historie domácího moderního pětiboje. Poděkování od svazu se na pódiu dočkalo všech pětadvacet medailistů z olympijských her, mistrovství světa a mistrovství Evropy, kteří se v uplynulých 42 letech zasloužili o 143 medailí. Nechyběli ani členové legendárního stříbrného družstva z olympiády v Montrealu 1976 Jiří Adam a Bohumil Starnovský.

Do síně slávy, kterou Český svaz moderního pětiboje založil před dvěma lety, letos in memoriam vstoupil pětinásobný medailista ze světových a evropských šampionátů a osmý muž olympijských
her v Moskvě 1980 Milan Kadlec, na jehož počest pětibojařský svaz každoročně pořádá Memoriál Milana Kadlece. Certifikát během galavečera převzala dcera Milana Kadlece Veronika Ondíková.

„Táta byl mimořádný člověk. Do všeho šel sice po hlavě, ale srdcem, a to na něm bylo krásné. Pořád na něj vzpomínáme, byl opravdu výjimečný,“ řekla se slzami v očích.

FOTO: Ivana Roháčková

Pokračujte ve čtení