Dukláci sbírali ocenění. Nejlepším armádním sportovcem je Ester Ledecká

Medaile ze zimní olympiády v Pchjongčchangu měly podle očekávání „největší váhu“ u hlasujících v anketě Armádní sportovec roku 2018. Většina expertů se tak přiklonila k dvojnásobné olympijské vítězce Ester Ledecké. Slavnostní vyhlášení za přítomnosti ministra obrany České republiky Lubomíra Metnara proběhlo ve čtvrtek večer v pražském hotelu DAP.

„V letošním roce slaví DUKLA neuvěřitelných 70 let naplněných úspěchy sportovců po celém světě. Za 70 let se DUKLA vypracovala mezi nejlepší vojenské sportovní kluby na světě,“ řekl ve svém příspěvku ministr obrany Lubomír Metnar.

„V systému armádního vrcholového sportu vyrostly nejvýznamnější osobnosti československého a českého sportu. Dres s logem Dukla nosilo 32 olympijských vítězů, stovky mistrů světa a Evropy a tisíce mistrů republiky,“ pokračoval a zmínil i kvalitní práci s mládeží.

„Velmi mě těší, že jsme byli jako resortní sportovní centrum ministerstva obrany úspěšní i na šampionátech v kategorii juniorů a máme dostatek talentovaných sportovců, kteří mohou v budoucnu nahradit současné hvězdy,“ chválil a potěšilo ho, že sportovci Dukly byli úspěšní na armádních mistrovstvích světa CISM.

Během společenského večera, kterým provázela dvojice moderátorů – bývalí úspěšní reprezentanti Dukly beachvolejbalistka Kristýna Hoidarová Kolocová a paralympijský cyklista Jiří Ježek – se představila celá řada sportovních ikon.

Na prvních pěti místech se umístily jen největší duklácké hvězdy. Páté místo si „vysloužil“ kajakář Josef Dostál, mistr světa a Evropy na pětistovce, čtvrté veslař Ondřej Synek, vicemistr světa na skifu, a třetí kanoista Martin Fuksa, dvojnásobný mistr Evropy na 1000 m a 500 m a vicemistr světa 1000 m. Do desítky se dostali ještě čtvrtkař Pavel Maslák, parašutista Jiří Gečnuk, koulař Tomáš Staněk, sjezdařka na divoké vodě Martina Satková a oštěpařka Nikola Ogrodníková.

Křest knihy z OH 2018

Potom už přišlo sólo pro dvě dámy

Nejdříve byla vyhlášena Eva Samková. Nezdolná bojovnice na snowboardcrossových tratích dokázala v Pchjongčchangu navázat bronzem na olympijský triumf ze Soči. „Když sport člověka baví, tak si cestu nahoru najde. Moje úspěchy nejsou jen moje, ale celého týmu. Jezdím s ním od patnácti let,“ vyprávěla Samková, která měla podle původního scénáře zahrát na počest vítězky fanfáru na saxofon.

K hudební vložce ale nakonec nedošlo. „Všechno jsem odkládala a nic jsem se nenaučila,“ práskla na sebe. „Tím se všem omlouvám, hlavně Esterce,“ vyprávěla naoko provinile a místo fanfáry zaznělo z jejích úst „tramtadadá“.

O prvenství nebylo pochyb

Ledecká se stala první ženou historie, která získala zlaté olympijské medaile na jedněch hrách ve dvou různých sportovních odvětvích. Po nečekaném vítězství v super-G ovládla v únoru v Koreji i paralelní slalom na snowboardu.

Ocenění Ledecká převzala z rukou ministra obrany Lubomíra Metnara a svého dědy Jana Klapáče, někdejšího olympijského medailisty v ledním hokeji. V průběhu večera pokřtily tři zimní olympijské vítězky Ledecká, Samková a bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannova a ministrem Metnarem knihu „Zlatá obojživelnice a bronzová s knírkem“ shrnující reprezentaci armádních sportovců na únorové olympiádě v Koreji.

Satková je nejlepším armádním sportovcem v kategorii do 23 let, mezi juniory zvítězil dráhový cyklista Jakub Šťastný. Trenérem roku je kouč Ledecké Tomáš Bank. Nejlepším armádním kolektivem jsou parašutisté Dukly Prostějov, jejichž člen Gečnuk skončil sedmý mezi jednotlivci.

Nejlepší junior, sportovec do 23 let a trenér

V nabité konkurenci ASC Dukla nebylo vůbec jednoduché dostat se do elitní desítky. Místo nezbylo třeba na vodní slalomářku Terezu Fišerovou. Kanoistka Dukly Brandýs a držitelka bronzu z MS však ovládla anketu o nejlepšího sportovce UNIASK ČR.

Ceny nejlepším sportovcům Armády ČR předával generálmajor Jaromír Zůna. Anketu vyhrál poručík Matěj PICKA z VÚ 7935 Jince před nadporučíkem Jakubem Rozsypalem a četařem Ivo Vrbou.

Novou duklačkou tenistka Vondroušová

Jako nová členka Dukly byla při slavnostním večeru představena talentovaná tenistka Markéta Vondroušová. „Jsem moc ráda, že jsem se dostala do společnosti nejlepších českých sportovců. Zároveň je pro mě velikou motivací se k podobným výkonům a výsledkům přiblížit,“ řekla devatenáctiletá hráčka, která nyní na Julisce doléčuje zranění třísla, kvůli němuž na začátku října předčasně ukončila sezonu.

 

Výsledky

Anketa Armádní sportovec roku 2018:

  1. Ester Ledecká (alpské lyžování, snowboarding) 708 bodů
  2. Eva Samková (snowboarding) 584
  3. Martin Fuksa (rychlostní kanoistika) 468

4. Ondřej Synek (veslování) 452, 5. Josef Dostál (rychlostní kanoistika) 415, 6. Pavel Maslák (atletika) 268, 7. Jiří Gečnuk (parašutismus) 193, 8. Tomáš Staněk (atletika) 139, 9. Martina Satková (sjezd na divoké vodě) 137, 10. Nikola Ogrodníková (atletika) 116.

Armádní sportovec roku do 23 let: 1. Martina Satková (vodní slalom)

Junior roku: 1. Jakub Šťastný (dráhová cyklistika).

Trenér roku: 1. Tomáš Bank (alpské lyžování).

Kolektiv roku: 1. parašutisté Dukly Prostějov (Libor Jiroušek, Jiří Gečnuk, Miloslav Kříž, Hynek Tábor, Oldřich Šorf, Jakub Havlíček, Bonifác Hájek, Petr Směšný).

Nejlepší sportovec Armády ČR:

  1. npor. Matěj Picka(VÚ 7935 Jince)
  2. npor. Jakub Rozsypal (VÚ 4215 Tábor)
  3. čet. Ivo Vrba (VÚ 6624)

Kolektivní sporty

Nejlepší volejbalista Dukly Liberec: Jan ŠTOKR

Nejlepší volejbalistka Dukly Liberec: Veronika DOSTÁLOVÁ

Nejlepší házenkář Dukly Praha: Vít REICHL

Nejlepší fotbalista Dukly Praha: Filip RADA

Nejlepší sportovec UNIASK ČR:

Sportovec: Tereza Fišerová (vodní slalom Dukla Brandýs n. L.)

Junior: Anna Dědová (SSK Dukla Plzeň)

Trenér: Zdeněk Nosek (cyklistika TJ Dukla Brno, trenér nejlepšího juniora Jakuba Šťastného)

Osobnost: generálmajor v.v. Ing. Jan Ploc (SSK Dukla Hradec Králové)

 

FOTO: Ivana Roháčková

Pokračujte ve čtení