Atletické ME v Berlíně: stříbrná Ogrodníková a smůla české delegace

Na berlínském mistrovství Evropy vybojovala v hodu oštěpem stříbrnou medaili Nikola Ogrodníková výkonem 61,85 m.

 

Oštěpařská bitva z loňského mistrovství světa se naopak v mužské kategorii neopakovala. Londýnští medailisté Jakub Vadlejch a Petr Frydrych zůstali na mistrovství Evropy v Berlíně tentokrát v poli poražených. Soutěž vyhrál domácí Thomas Röhler a k olympijskému zlatu přidal další titul.

Na vicemistru světa Vadlejchovi se projevily zdravotní trable se zády, kvůli nimž musel v předchozích týdnech vysadit a věnovat se léčbě. Prvně závodil až v berlínské kvalifikaci. Ve finále poslal své náčiní nejdál do vzdálenosti 80,64 hned v první sérii. Ostatní pokusy přešlapoval.

„Opravdu to nešlo, ať jsem s tím dělal, co jsem dělal. Je to kombinace ztráty techniky, která mi odešla v době, kdy jsem ležel a nemohl trénovat, a důsledků ruptury obratle. Zmizela síla,“ konstatoval Jakub Vadlejch, který postupně klesal pořadím, až se zastavil na osmém místě. Na medaili bylo potřeba hodit 86 metrů, a to závodník Dukly v sezoně, když byl fit, předvedl několikrát.

 

Finále kladiva a tyčky bez české účasti 

Devětadvacetiletá kladivářka Kateřina Šafránková na svém pátém mistrovství Evropy netrefila ani jeden pokus. Při prvním přešlápla, další dva skončily pod hranicí 65 metrů. Opakovala se tak situace z olympijských her v Riu de Janeiro, kdy Šafránková také skončila v kvalifikaci.

Tyčkař Jan Kudlička ztroskotal už v kvalifikaci soutěže tyčkařů, když přeskočil jenom 536 cm a navázal tak na nepovedený průběh celé letní atletické sezóny. Kudlička si ani v Berlíně rozpačitý dojem z letošní sezony nevylepšil a soutěž opustil mezi prvními. Účastník pěti evropských šampionátů a stříbrný z Amsterodamu zdolal na druhý pokus základní výšku 536 cm, ale o 15 cm výš už třikrát shodil.

 

Temný závod Hejnové a Masláka

Medailemi ověnčení borci Dukly Zuzana Hejnová a Pavel Maslák byli na atletickém ME v Berlíně jen stínem slavné minulosti. Dvojnásobná mistryně světa na 400 metrů překážek nestačila na soupeřky, ve svém běhu byla pátá a čas 56,03 neměl na postup nárok.

„Dělala jsem, co jsem mohla, ale konec mi nejede. Je to dané tréninky. Když neabsolvujete těžké úseky, tak to pak prostě v závodě nejde. Je to hodně znát. Přijela jsem to do Berlína zkusit,“ pravila závodnice, která si v předchozích týdnech léčila bolavé koleno a s ním související další trable. „Achilovka mě pořád hrozně bolí. Bez prášků na bolest to nejde. Potřebovala bych pauzu, abych se mohla dát zdravotně do pořádku,“ přiznala.

 

Halový specialista Maslák na čtyřstovce sice zaběhl svůj nejlepší letošní čas 45,59, jenže skončil až sedmý. „I tak jsem byl pomalý. Nezasloužil bych si běžet do finále. Škoda, měl jsem na víc,“ krčil rameny havířovský odchovanec.

Jeho problémy jsou na rozdíl od Hejnové jiného rázu. „Už to není ono jako dřív. Závody mě už tolik nebaví. Pořád se na ně soustředím, ale mám určitou životnost. Potřeboval bych udělat buď úplně hluchý rok, že bych jenom trénoval, nebo úplně změnil disciplínu. Nabízí se dvoustovka,“ naznačil sprinter Dukly.

Jeho program v Berlíně ovšem ještě nekončí. „Teď přijdou na řadu štafety. V pátek bych měl běžet rozběh a v sobotu, doufejme, finále na 4×400 metrů. V neděli, pokud budu vybrán, nastoupím na 4×100 metrů.“

 

Další zpackaný šampionát

„Další zpackaný šampionát,“ povzdechl si v cíli Jakub Holuša, který pohřbil své medailové naděje na mistrovství Evropy v Berlíně v běhu na 1500 metrů už v rozběhu. Jeden z největších favoritů, bohužel doběhl až pátý a čas 3:49,82 mu nestačil.

„V pomalém závodě se může stát všechno. Každý je rychlý a já na to doplatil. Prostě jsem to podělal. Nemám výmluvu, ani nechci mít. Tohle jde za mnou. Trenér mě připravil skvěle, měl jsem výborné podmínky od svazu i Dukly, ale dneska jsem to zvoral. Moje chyba,“ sypal si popel na hlavu.

Kromě vyřazení ho mrzí jedna skutečnost. „Do Berlína za mnou přijede rodina a lístky mají jen na finále. Nevím, jak jim to budu vysvětlovat…“

 

Český koulař Tomáš Staněk obsadil na mistrovství Evropy v Berlíně čtvrté místo výkonem 21,16 metru. Stejně jako loni na MS v Londýně skončil těsně pod stupni vítězů, od bronzu ho dělilo 25 centimetrů.

 

Česká štafeta neodstartovala

Z rozběhu mezi osmičku nejlepších se dostala česká štafeta na 4x 100 metrů ve složení Jan VelebaPavel Maslák, Jan Jirka a Zdeněk Stromšík na čas. K českému rekordu 38,82 sekundy z roku 1972 se přiblížili na rozdíl 12 setin.

Jenže Češi nakonec poslední závod evropského šampionátu v Berlíně neodstartovali. „V tunelu těsně před startem mě chytly křeče do stehna. Už s tím nešlo nic dělat – náhradníky už jsme použít nemohli,“ popisoval zklamaný Veleba. Zdeněk Stromšík tak v blocích oznámil rozhodčím: „Nemůžeme startovat.“

Český kvartet závěrečnou disciplínu sledoval na okraji oválu, Jan Veleba opřený o tyčkařské doskočiště. Zlato získali Britové.

FOTO: Ivana Roháčková

Pokračujte ve čtení