Je „nalajnováno“. Juliska má nový povrch na atletickém oválu

Na Julisce se obnovuje pravidelně. Půl století stará budova lázní generální rekonstrukcí ukončenou v lednu 2014 omládla. A velké jsou i plány do budoucna – dosluhující nafukovací hala má zmizet a nahradit by ji mělo víceúčelové sportoviště, hlavně pro házenou.

Něco z historie

V létě 1960 byl v Praze Dejvicích otevřen nový stadion. Netrvalo dlouho a „Julisku“, jak se sportovnímu stánku podle ulice Na Julisce začalo říkat obsadili armádní fotbalisté, atleti a plavci. Vedle stadionu stála budova lázní se zázemím, na protější straně svah a malá tribunka, typický ukazatel skóre a času, škvárový atletický ovál – to byly první kulisy pro zápasy fotbalové ligy pro Duklu Praha.

A jak vypadá Juliska dnes? 

Nejviditelnější je obří tribuna Julisky, která patří k největším a k nejkrásnějším stavbám tohoto typu u nás. V roce 1975 proběhla kompletní přestavba hlavní tribuny. Autorem této nové tribuny byl Ing. Cyril Mandel. Kapacita stadionu se zvýšila z 12 000 na 29 000 míst. Další rekonstrukce se stadion dočkal až na přelomu roku 2011, a to hlavně kvůli novým licenčním podmínkám pro vstup do nejvyšší fotbalové ligy.

V první etapě byly odstraněny staré dřevěné lavičky, které nahradily samostatné sedačky. Při odstraňování dřevěných laviček byla nutná sanace betonových stupňů. Kapacita stadionu tak klesla na konečných 8 150 diváků.

Tribuna nejen, že poskytuje krásný pohled na panoráma Prahy, ale především nabízí pohodlný výhled na plochu a na atletické mistry. Vždyť na Julisce se konají Memoriály Josefa Odložila. Stadion na Julisce je nyní především domovem skvělých atletů a moderních pětibojařů Dukly, olympijských vítězů a mistrů světa.

Stadion Juliska patří armádě, která se o něj dobře stará, což je na první pohled patrné. Vloni proběhla oprava chátrající střechy nad hlavní tribunou, a právě teď byla ukončena obnova běžecké dráhy. Výměna tartanu byla potřeba i kvůli certifikátu pro pořádání velkých mezinárodních závodů. Je zapotřebí udržovat ho v platnosti a toto je způsob řešení.

FOTO: Ivana Roháčková

Pokračujte ve čtení