Dostál přidal k olympijskému zlatu i triumf na MS, Fuksa získal stříbro

Kajakář Josef Dostál z Dukly Praha se v Samarkandu stal mistrem světa na šampionátu v neolympijských disciplínách v závodě na 500 metrů. Zvítězil o 74 setin sekundy před Portugalcem Fernandem Pimentou a po zlatu z olympijských her, které získal na kilometru, má i šestý světový titul. Druhý olympijský vítěz z Paříže, druhý jezdec Dukly Martin Fuksa, zakončil sezonu stříbrem na pětistovce.

Finálový nedělní blok provázel silný vítr a Dostál se s ním vypořádal skvěle. Ve druhé polovině trati zrychlil a všechny soupeře předjel. Pro zlato si dojel na vypůjčené lodi, protože jeho kajak do dějiště šampionátu nedorazil.

„Jízda byla krásná i přes nepříznivost všech podmínek, silný vítr do zad a neměl jsem svoji loď. Věřil v medaili, popral se o ni, ale nevěřil jsem, že mám tolik sil abych všechny překousal. Využil jsem vítr a po 250 metrech začal přidávat sílu. Byla to sezona podle snů. Vždy se hodnotí podle posledního nejdůležitějšího závodu, vyhrál jsem olympiádu, mistrovství světa a navíc ještě třetí místo se svoji snoubenkou,“ uvedl Dostál v nahrávce pro média.

Fuksa projel cílem jako třetí za Zacharem Petrovem z Ruska a Sergheiem Tarnovschým z Moldavska. Vítězný Petrov byl ale vzápětí diskvalifikovaný, protože příliš brzy vypadl při cílovém manévru z lodě. Pro Fuksu je stříbro čtrnáctou světovou medailí.

Posedmé skončil na světovém šampionátu druhý a litoval, že ve vlnách nemohl předvést vše, co v něm bylo. „Někdo v tomu umí jezdit, já celou kariéru v tom jezdím hůř. Když se od začátku v tom plácáte, tak to je těžké, rád jsem ale za každou medaili,“ říkal v cíli Fuksa.

„Trať nebyla těžká vůbec, ale já se do toho nedostal. Mrzí mě, že člověk nemůže prodat to, co má natrénováno. Mě vlastně vítr do zad nevadí, ale musí to být v normě, ale zde to byly vlny až moc velké. Jsem olympijský vítěz, ale na to já již zapomněl, myslím vždy dopředu a tady jsem přijel uspět, já chci všude vyhrávat. Dnes jsem na ale zlato, všechna čest vítězi,“ dodal.

Fuksové Martin/ v cepici/ a petr toto by CPA

Ve finále se představil také smíšený čtyřkajak Anežka Paloudová, Vilém Kukačka, Jakub Zavřel a Adéla Házová, který obsadil sedmou příčku.

Výsledky: Muži – 500 m

K1: 1. Dostál (ČR) 1:37,309, 2. Pimenta (Portug.) +0,740, 3. Kravec (Běl.) +1,128.

C1: 1. S. Tarnovschi (Mold.) 1:47,312, 2. M. Fuksa (ČR) +1,138, 3. Chirila (Rum.) +1,144.

TEXT: ASC Dukla Praha/jc

FOTO: Petra Ivánková/CPA

Pokračujte ve čtení