Šampionka Adamczyková slavnostně otevře Český dům pro OH v Paříži

Český dům je vždy důležitou součástí olympijských her. A ne jinak tomu je i v Paříži. Olympijská vítězka ve snowboardcrossu ze Soči Eva Adamczyková sice ve Francii závodit nebude, ale slavnostně pařížský Český dům otevře.

Ceremoniál se uskuteční 26. července od 16:00, tedy těsně před slavnostním zahájením her. K vidění budou i akrobati a světelná show, informoval v tiskové zprávě Český olympijský výbor (ČOV).

Sportovně-kulturní program obstarají umělecká skupina Pyroterra, akrobati AirGym Art Company, taneční soubor Jednotka rychlého nasazení a zástupci Sokola Paříž. O hudební doprovod se postará dechový sextet členů Jihočeské filharmonie.

Hvězda armádního klubu Dukla Adamczyková nedávno kvůli těhotenství přerušila sportovní kariéru, ale to neznamená, že sport jde na druhou kolej. „Moc se do Českého domu těším, tentokrát si to užiju z té druhé strany v roli fanouška,“ řekla závodnice, jež v Českém domě před šesti lety slavila bronz na ZOH v Pchjongčchangu. „Co si vybavím, jakmile se řekne Český dům? Pivo, chleba, konfety, kámoše a atmosféru,“ poznamenala.

Režisérem programu je podobně jako na OH v Londýně 2012 Michal Caban. Na audiovizuální show se podílí mimo jiné skupina Pyroterra. „Dá se říci, že slavnostní otevření je exkluzivní premiérou připraveného programu. Pro Český dům jsme vytvořili několik na míru šitých show, a to s pečlivým zapojením specifického prostoru kabaretu Sauvage. Návštěvníci uvidí plnohodnotné ukázky téměř všech našich uměleckých programů, jako jsou multimediální světelné show, interaktivní video animace a také na míru vytvořená světelná instalace zavěšená na stropě,“ přiblížil její kreativní ředitel Marek Solnička.

Večerem budou provázet moderátoři Emma Smetana a Zdeněk Novotný. Pro fanoušky bude k dispozici občerstvení včetně piv z domácích minipivovarů. Vstupenky je možné zakoupit jen online na webu olympijskytym.cz.

Po slavnostním otevření Českého domu, který pak bude po zbytek olympiády přístupný denně od 12:00 do půlnoci, budou moci fanoušci sledovat přímý přenos České televize ze zahajovacího ceremoniálu olympijských her v Paříži. Ten se netradičně odehraje na 160 lodích plujících po Seině.

TEXT: ASC Dukla/Jaroslav Cícha

FOTO: CPA

Pokračujte ve čtení