Netradiční, ale úchvatné zahájení olympijských her v Paříži. Oheň hoří v horkovzdušném balónu!

Olympijský oheň rozsvítil Paříž. Zažehli ho bývalá atletka Marie-José Pérecová spolu s judistou Teddy Rinerem. Ne ledajakým způsobem. Pochodně vložili do horkovzdušného balónu, který se následně vznesl nad francouzskou metropoli. Úchvatné, nádherné, dojemné, překvapující. XXXIII. olympijské hry oficiálně začaly.

Zcela netradiční, zcela nové. Tak lze charakterizovat slavnostní ceremoniál v Paříži. Nikoliv jak bývalo zvykem na stadionu, ale na lodích na řece Seině. Tak si sportovci 205 národních výprav užili zahájení, které bohužel pokazil déšť. Kulturní vložky zase organizátoři situovali na nejznámější historické budovy Paříže.

V závěrečné části přišly na řadu oficiality – vztyčení olympijské vlajky za zvuků olympijské hymny. Po proslovech předsedy organizačního výboru Tony Estangueta, prezidenta MOV Thomase Bacha následně francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil hry za zahájené. Olympijský slib sportovců, rozhodčích a trenérů přednesli vlajkonoši francouzské výpravy.

Následně se už pozornost upínala k zapálení ohně. Fotbalová legenda Zinédine Zidane předal olympijský oheň tenistovi Rafaelu Nadalovi, čtrnáctinásobnému vítězi tenisového Roland Garros. Pochodeň si polaskaly i další sportovní legendy. Například gymnastka Nadia Comaneciová, sprinter Carl Lewis, tenistka Amelie Mauresmová, basketbalista Tony Parker, tři paralympijští sportovci či dráhař Florian Rousseau. Pak už přišli na řadu hlavní aktéři – atletka Marie-José Pérecová s judistou Teddy Rinerem oheň zažehli v horkovzdušném balónu, který se vznesl nad Paříž pro 33. letní olympijské hry.

Česká výprava, jako jedna z mála výprav měla svou loď pouze pro sebe. V Paříži se představí 111 českých sportovců, z nich 29 jsou členové armádního centra Dukla. Vlajkonoši byli mistryně světa v lukostřelbě Marie Horáčková a dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek. „Je to splněný sen,“ radovala se Horáčková z výsledku volby sportovců. Krpálek nesl vlajku již při ceremoniálu v Riu 2016, kde pak triumfoval. „Je to pro mě pocta. Nést vlajku na olympiádě, to je to nejvíc,“ řekl vítěz her z Ria i Tokia 2020.

Sportovní slavnost provázelo masivní bezpečnostní opatření a zahájení vyvrcholilo na náměstí Trocadéro za účasti francouzského prezidenta Emanuela Macrona, prezidenta MOV Thomase Bacha a celé řady dalších významných činovníků.

Česká výprava je druhá nejmenší v historii. Oproti původně schválené nominaci vypadli kvůli zraněním obhájkyně stříbra v tenisové dvouhře Markéta Vondroušová a na poslední chvíli také zápasnický medailista z mistrovství světa i Evropy Artur Omarov.

Ve čtyřech disciplínách se v Paříží představí čeští šampioni z Tokia: Krpálek, kajakář Jiří Prskavec, střelec v disciplíně trap Jiří Lipták a v tenisovém deblu Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Vedle Horáčkové jsou aktuálními mistry světa i plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner a kanoista Martin Fuksa.

Před třemi lety v Tokiu čeští sportovci vybojovali jedenáct medailí, což byla nejúspěšnější bilance v samostatné historii. „Když se povede od osmi výš, tak je to super,“ říkal před startem šéf výpravy Martin Doktor.

Olympijské hry se odehrají v Paříži potřetí a přesně po sto letech. Organizátoři zapojili známá sportoviště jako tenisové dvorce Rolanda Garrose či Stade de France pro soutěže v ragby a atletice. Areály ale umístili i na ikonická místa francouzské metropole. Soutěže v plážovém volejbale třeba v těsné blízkosti Eiffelovy věže, tzv. městské sporty se divákům ukáží na náměstí Svornosti, šermíři se těší na Grand Palais, jezdecké soutěže se konají u zámku Versailles, lukostřelci soutěží u Invalidovny a pro dálkové plavce a triatlonisty se chystá řeka Seina.

Olympijský oheň bude hořet šestnáct dnů, 11. srpna je na Stade de France naplánováno slavnostní zakončení.

TEXT: Jaroslav Cícha a Pavel Král/ASC Dukla

FOTO: olympijskytym.cz

Pokračujte ve čtení