Seriál: Představujeme olympioniky z Dukly. Tentokrát rychlostní kanoisty. Kdo je kdo

Výrazné zastoupení bude mít armádní klub Dukla na olympijských hrách v Paříži v rychlostní kanoistice. Velké naděje se vkládají především do úřadujícího mistra světa Martina Fuksy a čtyřnásobného olympijského medailisty Josefa Dostála.

 

Martin Fuksa

Nar.: 30. dubna 1993

Na kánoi je trojnásobným mistrem světa a dvanáctinásobným mistrem Evropy. Jen z olympijských her mu medaile zatím uniká. ,,Je to můj velký sen. Dělám maximum, aby se to podařilo,“ netají plány směřující k Paříži. Na OH zatím startoval dvakrát – v Riu 2016 a v Tokiu 2021. Pokaždé z toho bylo 5. místo. Vloni prožil sezonu snů. Největší radost si udělal v Duisburgu ziskem titulu mistra světa na kilometrové trati, který byl na olympijské distanci jeho premiérovým v kariéře. Na Evropských hrách v Krakově ovládl v kategorii C1 také pětistovku. ,,Žene mě touha vyhrávat. Ať už jde o olympiádu, mistrovství světa, Evropu či třeba nymburskou pětistovku. Mám kanoistiku hrozně rád. Vím, že konkurence nespí, ale nespím ani já. Chci být ještě lepší,“ nastínil své ambice. Na OH v Paříži by rád uspěl i na deblu s bratrem Petrem. V generálce na červnovém ME v Szegedu skončili pátí, on sám vybojoval dvě medaile – stříbrnou na kilometru, bronzovou na pětistovce.

Kdy startuje: 6. srpna v 10.30 (C2 500 m), 7. srpna v 11.40 (C1 1000 m)

 

Josef Dostál

Nar.: 3. března 1993

Urostlý kajakář je už čtyřnásobným olympijským medailistou. Nejcennějším kovem je stříbro z Ria 2016 na trati 1000 metrů. Tehdy těsně podlehl Marccusi Walzovi ze Španělska. Zaostal za ním o pouhých 693 tisícin vteřiny. ,,Vydal jsem se asi nejvíc v životě, v cíli jsem plival krev. Té medaile si opravdu hodně vážím.“ Poslední velký úspěch pod pěti kruhy zaznamenal v Tokiu 2021 společně s Radkem Šloufem na deblkajaku. Bronzem si spravil chuť po 5. místě v singlu. Dostál má také pět titulů mistra světa, chlubit se může i dvěma stříbry a třemi bronzy. Nyní touží po 5. olympijské medaili. V Paříži se představí jen na singlu. ,,V přípravě mi prospěla změna tréninku i stravování. Zhubl jsem, přesto se cítím silný a svěží.“ Soupeře by rád zaskočil. ,,Tradičně lepší výkony podávám na konci sezony. Olympiáda do toho zapadne. Určitě budu jedním z těch, kterých by se měli bát,“ říká s úsměvem.

Kdy startuje: 7. srpna v 10.40 (K1 1000 m)

 

Petr Fuksa

Nar.: 9. srpna 1998

Je o pět let mladší než jeho slavnější bratr Martin. I Petr Fuksa má však na kánoi na kontě řadu velmi dobrých výsledků. Především ze šampionátů do 23 let. Za zmínku stojí hlavně stříbro a dva bronzy z mistrovství světa a Evropy v kategorii C1 na 1000 metrů. V Paříži se jeho pozornost bude upínat k vystoupení na deblu. S Martinem by rádi vylepšili umístění z Tokia (10.). Tentokrát je nečeká kilometr, ale o polovinu kratší trať. ,,Už jsem si vyzkoušel tíhu velkého okamžiku. Z toho bych na olympiádě rád těžil,“ netajil užitečnou zkušenost. ,,Věřím, že naše forma bude gradovat v pravý čas, jsem plný sil,“ řekl pár týdnů před letním vrcholem sezony ambiciózní mladík. K optimismu jej vede i skutečnost, že se s bratrem cítí na deblu lépe a lépe. ,,Takhle dobře se nám nikdy nejezdilo. Brácha je fenomén, já jsem o něco dospělejší. Jsme i víc sehraní. Teď to jen prodat v pravou chvíli,“ přál si rodák z Nymburka.

Kdy startuje: 6. srpna v 10.30 (C2 500 m)

 

Jakub Špicar

Nar.: 11. června 1993

Daniel Havel

Nar.: 10. srpna 1991

Na deblkajaku by rádi překvapili, o tom žádná. V jedné lodi spolu sedí už osm let. Špicarovi se konečně splnil sen, start na olympijských hrách mu dlouho unikal.  Několikanásobný medailista z mistrovství světa byl v Riu 2016 jako náhradník, o vlásek přišel o účast i v Tokiu (2021). Do Paříže se s Havlem kvalifikovali díky 5. místu na loňském světovém šampionátu v Duisburgu v kategorii K2 na 500 metrů. ,,Pořád se mezi elitou motáme kolem čtvrtého, pátého místa. Snad se brzy misky vah nakloní v náš prospěch. Boj o medaili určitě možný je,“ předeslal k výhledům jedenatřicetiletý Špicar.

Jeho parťák už olympijské kovy ve sbírce má. Dokonce dva. V Londýně 2012 a Riu 2016 seděl v posádce bronzového čtyřkajaku. Teď touží v kategorii K2 přidat další. ,,Tato disciplína je mimořádně vyrovnaná. Tím, že se tratě zkracují, je konkurence čím dál tvrdší. Všechno je hodně o detailech. Bude to pravděpodobně moje poslední olympiáda. Kanoistiku nejde dělat do nekonečna. Jsem rád i kvůli Kubovi, kterému start na tomto vrcholu dlouho smolně unikal. On je velmi soutěživý typ, což nám v závodech ohromně pomáhá,“ poznamenal dvaatřicetiletý Havel. ,,Nechceme se jen zúčastnit. To v hlavě nenosím. K medaili máme dlouhodobě velmi blízko. Vždycky nám schází kousek. Rádi bychom to v Paříži prolomili,“ vyřkl smělý cíl.

Kdy startují: 6. srpna v 11.30 (K2 500 m)

TEXT: ASC Dukla/pk, jc

FOTO: olympijskytym.cz

 

Pokračujte ve čtení