Jak dopadnou Češi na hokejovém mistrovství světa? Poradí si se Švédy? Budou zlatí? Slavní dukláci tipovali

Hokejové mistrovství světa vyhrajeme, pronesla před začátkem šampionátu sněhová obojživelnice Ester Ledecká, členka armádního klubu Dukla. Prognózy o výborných výkonech české reprezentace trojnásobné olympijské vítězce zatím úspěšně vycházejí.

Pastrňák a spol. ve čtvrtek zvládli jednu z klíčových bitev, když ve čtvrtfinále vyřadili Spojené státy 1:0. O víkendu tak budou v Praze zcela jistě bojovat o jednu z medailí.

Poradí si Češi v semifinále se Švédy a dosáhnou nakonec na vytoužené zlato? Současné či bývalé hvězdy z Dukly věří, že by to klapnout mohlo. Zde jsou jejich odpovědi.

Ondřej Synek, nejúspěšnější veslař české historie, trojnásobný olympijský medailista: Nejsem věštec, ale fandím jim, aby se tak stalo. Hokej jsem hrál přes dvacet let, takže si mistrovství užívám. Sleduju všechny zápasy, výkonnostně jdeme pořád nahoru. Budu držet palce.

Kateřina Neumannová, olympijská vítězka z Turína 2006 v běhu na lyžích: Šampionát samozřejmě bedlivě sleduji. Jako fanoušek říkám, že jo, jako objektivní pozorovatel to zase tak jednoznačně nevidím, ale každopádně věřím, že nějakou medailí získáme. Naše mužstvo mě baví, nadchlo mě svým projevem už ve skupině.  Kluci na ledě nechávají všechno, je radost se na ně dívat.

Libor Capalini, držitel bronzu z olympijských her v Aténách 2004 v moderním pětiboji: Jsem velkým fanouškem, ale tipovat si netroufám. Když člověk vidí, jak jsou zápasy vyrovnané, tak to snad ani nejde. Výkony ve skupině a v play off se vždycky zásadně liší. Samozřejmě to našim přeju. Těší mě skutečnost, že v týmu nevidím nikoho, kdo by do něho nepatřil. Výkon s USA to jenom potvrdil.

Nikoleta Jíchová, trojnásobná mistryně České republiky v běhu na 400 metrů překážek: Těžko říct. Proti USA naši odvedli skvělou práci. Když do toho takhle půjdou, a když to budou takhle nadále řezat, jak říkal ve studiu Jakub Voráček, tak tam velká šance je. Sleduju nejen Čechy. Ráda mrknu i na Finy, Kanadu či Švédsko. V sobotu to bude boj.

David Kostelecký, olympijský vítěz ve sportovní střelbě z Pekingu 2008 a stříbrný medailista z OH v Tokiu 2021: Před zápasem s USA jsem si to nemyslel. Teď trochu měním názor. Máme fantastického gólmana a publikum, které kluky skvěle žene. Do finále klidně projít můžeme. Chtělo by to jen trochu více štěstí, aby nám tam místo tyček padly góly.

Imrich Bugár, stříbrný olympijský medailista z Moskvy 1980 v hodu diskem: Mají na to, jen musí dávat více gólů. Výsledek, jaký byl s USA, není v hokeji častý. Švédi budou velmi kousat, rozhodně musíme být produktivnější. Potěšilo mě, že tým posílil Pastrňák. Věřím, že jeho topové okamžiky přijdou v pravou chvíli.

Libor Jiroušek, několikanásobný mistr světa a Evropy v parašutismu: Švédy dáme, pak se uvidí. Čtvrtfinálový výkon s Amerikou mě potěšil, kromě gólu jsme tam měli i tyčky, soupeře jsme k velkým šancím nepustili.

TEXT: ASC Dukla/pk

FOTO: CPA

 

Pokračujte ve čtení