Novák překonal obtížné období, v Lahti se vrátí do stopy. Forma se ukáže až v závodech, říká

Zákonitě jej přepadaly černé myšlenky, dokonce pomýšlel na ukončení sezony. Zdravotní trable napáchaly běžci na lyžích Michalu Novákovi v poslední době pěknou neplechu. ,,Opravdu jsem to zvažoval, chyběla mi energie. Pak jsem si ale řekl, že to neodpovídá mé nátuře. Jen tak se nevzdávám,“ poznamenal sedmadvacetiletý rodák z Karlových Varů před návratem do Světového poháru ve finském Lahti.

Po pěti týdnech by se měl v pátek znovu postavit do závodní stopy ve sprintu dvojic. Natrénováno má. ,,Záleží na rozhodnutí trenérů. Jsem připraven absolvovat kompletní víkendový program. Sil mám dost,“ říká bez okolků.

Ve zkratce si připomeňme, co se nejlepšímu českému běžkaři současnosti přihodilo. Po prosincovém zakončení severského bloku v Trondheimu onemocněl těžkou chřipkou. Přesto na konci roku nescházel na startu Tour de Ski. Po první etapě ale hned odstoupil. V lednu po intenzivních dávkách naskočil do SP v Oberhofu, jenže přišel další problém. ,,Na jednom z tréninků jsem prochladl. Museli jsme na to reagovat, abych znovu nespadl do stavu opravdové nemoci. Tělo asi ještě nebylo úplně připravené,“ vrací se k nepříjemnému období.

Proto vynechal zastávku ve švýcarském Gomsu i zámořské turné. Po uzdravení začal s přípravou na Božím Daru, následně piloval formu s norským expertem na techniku Ragnarem Bragvinem Andresenem na tratích v Oslu. ,,Bojoval jsem sám se sebou. Po psychické stránce jsem z toho všeho byl nesmírně unavený, v některých momentech i trošku zlomený. Teď se ale cítím velmi dobře,“ podotýká hvězda liberecké Dukly.

Konkrétní cíle pro březnové podniky Světového poháru si nestanovil. ,,Forma se ukáže až v závodech. Sám jsem zvědavý, jak po tak dlouhé době obstojím. Doufám, že to půjde dobře,“ přeje si.

Po pátečním sprintu dvojic by měl v sobotu absolvovat individuální závod klasickou technikou na 20 kilometrů, v neděli pak sprint volnou technikou.

TEXT: ASC Dukla/Pavel Král

FOTO: Barbora Reichová

Pokračujte ve čtení