Povedené halové období Jíchové končí. Ve štafetě na mistrovství světa startovat nebude, přednost mají překážky

Mítinky v Ostravě si užívá podle gusta. Ať už jde o Zlatou tretru či prestižní halové závody. Tentokrát své vystoupení na Czech Indoor Gala vyšperkovala Nikoleta Jíchová, specializující se na překážky, osobním rekordem na hladké čtvrtce, což je směrem k vrcholům letní sezony skvělé znamení.

,,Posunula jsem si osobáky na šedesátce, třístovce a teď i na čtyřstovce. Z toho mám velkou radost, protože moje halové období je fakt krátké,“ říká třiadvacetiletá atletka Dukly Praha.

Ostravské prostředí máte ráda. Bylo znát, že mítink povýšil do zlaté kategorie?

Máme tam vždy skvělé podmínky a bylo tomu tak i tentokrát. Hotel je hned vedle haly, je o vás postaráno, ničím se nemusíte stresovat.

Jsou klid a pohoda důležitou součástí k ideální přípravě na důležitý závod?

Pro mě ano. Navíc si držím ostravské rituály. Zajdu do oblíbené kavárny, vyčistím si hlavu a pak jdu na věc.

Dobré rozpoložení jste si přenesla i na ovál. Zlepšení osobního rekordu o 76 setin je opravdu výrazné. Čekala jste tak dobrý čas (52,78)?

Doufala jsem, že by podobný mohl padnout. Už minulý týden jsem výborně zaběhla ve Stromovce třístovku (37,31). Tentokrát jsem se bála pouze druhé dráhy. Šlo o to, abych nepřepálila začátek a běžela si vlastní závod. Jen jsem chtěla porazit Jessie Knightovou, protože s ní často soupeřím i na překážkách. Trochu mě mrzelo, že jsem ji ve finiši nedala. Ale zlepšení osobáku je skvělým hnacím motorem do další fáze přípravy.

Co jste říkala na výkon vítězné Nizozemky Lieke Klaverové, která se časem 50,54 vyhoupla do čela letošních světových tabulek?

Mezi specialistkami jsem byla trochu za outsidera. Já startovala ve druhé, ona v šesté dráze. Skoro jsem o ní neměla pojem. Věděla jsem, že to holky rychle rozběhnou a sledovala si jen Britku (Knightovou) nade mnou. Bylo dobře, že jsem nemusela podstupovat ostré souboje. Před časem Klaverové samozřejmě smekám.

Halovou sezonu berete jako doplněk. Přesto jste splnila limit pro účast ve štafetě na 4×400 metrů na březnovém mistrovství světa v Glasgow. Změní se tím vaše plány?

Ne. S trenérem se držíme těch původních. Do Skotska nepoletím.

Není to škoda?

Překážky mají přednost. Chci udělat maximum, abych na nich byla v létě co nejlepší. Ostravou jsem halovou sezonu oficiálně ukončila. Mistrovství světa je samozřejmě mistrovství světa. Každá účast a každý běh se počítá. Ve štafetě bychom mohly být docela rychlé, holky mi to ale určitě odpustí. Mám pro své rozhodnutí pádné důvody.

Omezujete halu i kvůli těm zdravotním?

Ano. V klopenkách se moc dobře necítím. Jsem relativně vysoká a mám docela dlouhé nohy. Sklon zatáček mi ne úplně vyhovuje a trpí tím i celé tělo, hlavně záda. Chci zůstat fit.

Co vás čeká v nejbližší době?

Budu mít pár dní volna. Pak najedeme na naši klasiku. Tedy soustředění, kde přijdou ke slovu běžky i nabíhání kilometrů. Jedná se o ověřený model, který mi sedí.

TEXT: ASC Dukla/Pavel Král

FOTO: CPA

Pokračujte ve čtení